بسمه تعالي

موضوع :  16 مهر برابر با 8 اكتبر 2015 روز جهاني كودك نام دارد.

 

در مقدمه ي كنوانسيون حقوق كودك آمده است :
(كودك بايد در فضايي سرشار از خوشبختي و محبت و تفاهم بزرگ شود )

با اين شعار وبا ارزشي كه ما ايراني ها به خانه وافراد خانواده قائليم ارزش اين عضو خانواده كاملا مشخص مي گردد و بايدبه اين عضو توجه ويژه نمود. عضوي كه اگر چه امروز كودك است و معصوم ،اما فردا بزرگ است ومسئول و خود تربيت كننده ي نسلي جديد، نسلي كه روز به روز مسيرش عوض مي شود.


كودكي كه امروز ريشه ي خانوادگي اصيل دارد بين دو تضاد گرفتار است ،يك سو ته مانده ي ارزشهاي نيك قديمي و از سوي ديگر گرايشهاي مد امروزي، گرايشهاي تمدن ماشيني شدن. او نمي داند چه كند، ما بايد حامي اش باشيم ،او چون موم در دست ماست، خمير وجود ش با ماشكل مي گيرد بيائيد او را همراه با اصول صحيح ديني و عرفي تربيت كنيم وچگونه زندگي كردن را به او بياموزيم.


رسول گرامي اسلام (ص) مي فرمايد:

" به كودكان خود محبت كنيد و نسبت به آنها ترحم نماييد. وقتي به آنها وعده داديد، وفا كنيد زيرا آنها جز اينكه شما را روزي دهنده خود مي بينند تصور ديگري ندارند.


و از امام سجاد داريم :
" و اما حق فرزند تو اين است كه بداني او از تو و پيوسته به تو در خير و شر امر دنياست و تو مسئول او از لحاظ نيك ادب كردن و راهنمايي به پروردگارش و كمك به طاعت او هستي. پس عمل تو درباره او ، عمل كسي باشد كه مي داند در احسان به او پاداش ، و در مسامحه و بدي نسبت به او كيفر مي بيند.
اسلام حتي به والدين اجازه كتك زدن كودكان را نداده است . امام علي (ع) مي فرمايد: " حتي براي ادب كردن فرزندت نيز او را نزن بلكه با او قهر كن و مراقب باش كه زمان قهر طول نكشد.

 

نيازهاي كودك
رسول اكرم (ص) به همه انسانها اعلام مي كند ، همانطور كه پدران و مادران ، حقوقي بر فرزندان خود دارند و فرزندان در صورت ترك آن حقوق عاق مي شوند ، فرزندان نيز حقوقي بر پدر و مادر دارند كه " پدران و مادران در صورت رعايت نكردن آن عاق فرزندان ميگردند. والدين مسئول تأمين تمام نيازهاي كودك اعم از مادي و معنوي مي باشند.


1- نيازمنديهاي جسماني كودك: نمو جسماني كودك با فراهم ساختن وسايل مادي امكان پذير است تا از اين طريق نيازهاي بدني او اشباع شود. اين رشد و نمو با تغذيه ، بهداشت كافي ، آب و هوا ، مسكن ، خواب ، بازي و امثال آن ، به دست مي آيد.


2- تعليم ورزش به كودك:حركت و جنبش ،اساس هر عمل غريزي و پايه وظايف حياتي است كه زندگي شاداب و سلامت در گرو آن است.


امام صادق (ع) مي فرمايد : " بايد – خصوصا – هفت سال اول زندگي كودك آزادانه به بازي و جنبشهاي بدني صرف شود. 
حضرت رسول اكرم (ص) مي فرمايد: " اگر كسي داراي طفل خردسالي بود بايد با او در جنبشهاي كودكانه و حالت بچه گانه همكاري و هماهنگي نمايد.
آموختن و پرداختن به ورزشهاي شنا، تيراندازي و سواركاري نيز از ورزشهاي مهمي است كه در احاديث بر آنها تأكيد شده است.


نيازمنديهاي روحي
1- انتخاب نام زيبا : نخستين احسان و نيكي پدر به كودك انتخاب نام زيبا و خوشايند براي اوست و اين از حقوق لازم كودكان مي باشد.
2- احترام : پيامبر گرامي اسلام (ص) مي فرمايد: " به شخصيت فرزندان خود ارج نهيد و آداب و آيينهاي رفتار خويش را نيكو و درست گردانيد تا مشمول آمرزش خدا شويد. "


پيامبر به والدين امر كرده اند كه به كودكان احترام بگذارند ، چراكه بي توجهي و بي احترامي به آنان باعث بروز مشكلات عاطفي زيادي در كودكان مي گردد همچنين در روايتي از رسول اكرم چنين آمده است : " فرزندان خود را زياد ببوسيد، زيرا با هر بوسه ،براي شما مقام و مرتبتي در بهشت فراهم مي شود كه فاصله ميان هر مقامي ،پانصد سال است.


با توجه به مطالب گفته شده اسلام – دين انسان سازي – به اساس تربيتي انسانها از سنين كودكي ارزشي خاص مي گذارد و به والدين توصيه مي نمايد كه به تمامي ابعاد وجودي كودك عنايت داشته باشند و انساني وارسته و شايسته را تحويل جامعه بشري بدهند.

منبع:forum.iranvij.ir