8 مارس روز جهاني زن



روز زن, روز جهاني زن, 8 مارس روز جهاني زن

8 مارس روز جهاني زن

- ۱۷ اسفند (8 مارس) مصادف با روز جهاني زن

- در كشور عزيزمان ايران ،روز تولد حضرت فاطمه زهرا  (س) در 20 جمادي‌الثاني به عنوان روز زن و همچنين روز مادر گرامي داشته مي‌شود.

----------------------------

 

هشتم مارس، روز جهاني زن در بسياري از كشورهاي جهان گرامي داشته مي شود. 8 مارس روزي است كه زنان جهان بدون توجه به گرايشات مختلف فكري، عقيدتي،نژادي و ... به يادآوري موفقيت ها و دستاوردهاي شان مي پردازند. در حقيقت، اين روز مجالي است براي نگاه كردن به گذشته در مسير تلاش ها، منازعه ها و فعاليت هاي پيشين، و بيشتر براي نگريستن در راستاي حركت هاي پيش رو براي باز كردن راه در جهت شكوفايي استعدادها و فرصت هايي كه در انتظار نسل آينده زنان است.

 

روز زن, روز جهاني زن, 8 مارس روز جهاني زن

 

علت انتخاب 8 مارس به عنوان روز جهاني زن
سالانه مليونها تن زن و مرد در اقصي نقاط جهان در روز هشتم مارس با ترتيب اجتماعات و گردهمايي ها اين روز را گرامي ميدارند. انتخاب روز هشتم مارس به عنوان روز زن بخاطر مبارزۀ زنان كارگر فابريكه نساجي كتان در سال 1857 ميلادي در شهر نيويورك آمريكا بر مي گردد.
شرايط كاري سخت و غير انساني با دستمزد كم كارگران زن در اوايل قرن بيستم كه همراه با مردان در كشور هاي صنعتي وارد فابريكات و بازار كاري شده بودند آنان را وادار به مبارزه عليه اين بي عدالتي به شكل سازمان يافته و منظم نمود. در اين روز كارگران نساجى زن در يك كارخانه بزرگ پوشاك براى اعتراض عليه شرايط بسيار سخت كارى و وضعيت اقتصادي شان دست به اعتصاب زدند. خاطره اين اعتصاب براى كارگران فابريكۀ نساجى باقى ماند. نارضايتى عمومى ازاين شرايط براى زنان كارگر ادامه داشت.

 

هشتم مارس سال1908 ميلادي:
بعد از گذشت بيش از پنجاه سال، كاگران زن كارخانـۀ نساجي كتان در شهر نيويورك به منظور احيا خاطرۀ اعتصاب در اين روز را كه تبعيض،محروميت وفشار كار و حقوق بسيار كم زنان را بياد مي آورد دست به اعتصاب زدند، صاحب اين كارخانه به همراه نگهبانان بخاطر جلوگيري از همبستگي كارگران بخش هاي ديگر با اعتصاب گران و عدم سرايت آن به بخش هاي ديگر ، اين زنان را در محل كارشان محبوس ساخت و بعدا به دلايل نامعلوم كارخانه آتش گرفت و فقط تعداد كمي از زنان توانستند از اين حادثه نجات يابند و مابقي 129 تن از زنان كارگر در اين آتش سوختند.


به همين دليل روز هشتم مارس بطور سنتي بنام روز مبارزه زنان عليه بي عدالتي و فشار عليه زنان در خاطره ها باقي ماند. در سال هاى بعد در كشورهاى مختلف اروپايى و امريكا مبارزه زنان به شكل تظاهرات و اعتصاب كاري عليه فشار، تبعيض و استعمار كاري و همينطور براي داشتن حقوق برابر در اجتماع ادامه پيدا كرد.

 

از جمله يكي از مهمترين مدافعان حقوق زن در آلمان خانم كلارا زتكين (1857-1933) خواسته هاي مبارزان زن در آلمان را مبني بر هشت ساعت كار در روز، تعصيلات ويژه در ايام زايمان و ساير حقوق طبق قانون را تقاضا كرد.

 

روز زن, روز جهاني زن, 8 مارس روز جهاني زن

 خانم كلارا زتكين ،از رهبران جنبش بين‌المللي زنان

 

در اروپا دومين كنفرانس سوسياليستي زنان كه در آن صد زن مبارز از هفده كشور جهان شركت داشتند،با اثر پيشنهاد خانم كلارا زتكين در روز27 آگوست سال 1910 ميلادي دركپنهاگ پايتخت دانمارك روز هشتم مارس به عنوان روز زن و روز همبستگي بخاطر دفاع از حقوق زنان و مبارزه در مقابل تبعيض هاي گوناگون عليه زنان بر گزيده شد.

  

روز زن, روز جهاني زن, 8 مارس روز جهاني زن

 

در واقع مي توان گفت آغاز حركت براي شكل گيري يك روز و اختصاص آن به زنان، ابتدا از دل فعاليت هاي اعتراضي زنان كارگر در آغاز قرن بيستم در امريكاي شمالي و سراسر اروپا نطفه بست : 
1909: نخستين روز جهاني زن در ايالات متحده در 28 فوريه 1909 برپا شد. حزب سوسياليست آمريكا اين روز را به افتخار و تجليل از اعتصاب كارگران نساجي نيويورك، كه در آن زنان عليه شرايط كاري خود اعتراض كرده بودند، برگزيد.


1910: كنگره جهاني سوسياليست ها، طي جلسه اي در كپنهاگ، «روز زن» را روز بين المللي زنان اعلام و آن را به عنوان حركتي در جهت كسب حقوق زنان و گسترش حمايت به منظور دستيابي زنان به حق راي در سراسر جهان، تثبيت كرد. طرح پيشنهادي با موافقت بيش از يكصد تن از زنان از 17 كشور جهان در اين كنگره به تصويب رسيد، و نخستين پيامد آن، انتخاب سه زن در پارلمان فنلاند بود. در اين كنگره تاريخ ثابتي براي برگزاري مراسم انتخاب نشد.

 

روز زن, روز جهاني زن, 8 مارس روز جهاني زن


1911 : بازتاب كنگره كپنهاگ سبب شد كه روز جهاني زن براي نخستين بار (19 مارس) در اتريش، دانمارك، آلمان و سوئيس برگزار شود، يعني در كشورهايي كه بيش از يك ميليون زن و مرد در تظاهرات بزرگي شركت و حق راي براي زنان، امكان دستيابي به مشاغل دولتي، حقوق زنان براي كار، آموزش حرفه اي و پايان تبعيض شغلي را مطالبه كردند.


1913-1914 : با شروع جنگ جهاني، روز جهاني زن، دستمايه اي براي جنبش هاي زنان در سراسر جهان شد تا آن را به روزي براي اعتراض به جنگ جهاني تبديل كنند. زنان روسي، به عنوان بخشي از جنبش صلح خواهي، نخستين مراسم روز جهاني زن را در آخرين يكشنبه ماه فوريه برگزار كردند. زنان در ديگر نقاط اروپا نيز حول و حوش 8 مارس در اعتراض به جنگ و با ابراز همبستگي با ديگر فعالان، تظاهرات باشكوهي برپا ساختند.

 

روز زن, روز جهاني زن, 8 مارس روز جهاني زن


1917 : زنان روسي، عليه عاقبت شوم جنگ، آخرين يكشنبه فوريه را براي اعتراض و اعتصاب خود و با درخواست «نان و صلح» انتخاب كردند (كه بر اساس تقويم گرگوري روز 8 مارس قطعيت پيدا كرد). چهار روز بعد، تزار روسيه استعفا داد و دولت موقت حق راي براي زنان را به رسميت شناخت.

 

سازمان ملل متحد و برابري جنسي
قطعنامه سازمان ملل متحد كه در سال 1945 امضا شد، نخستين توافقنامه اي بود كه اصل برابري زن و مرد را تصريح كرد. از آن زمان تاكنون، اين قطعنامه بين المللي كه منجر به ارائه استراتژي ها، استانداردها، برنامه ها و اهداف مختلف از سوي سازمان ملل شده، در پيشرفت موقعيت و وضعيت زنان در سرتاسر جهان موثر بوده است.

پس از سال ها، سازمان ملل متحد و آژانس هاي تخصصي اش مشاركت زنان را به عنوان شركا برابر با مردان در دستيابي به پرورش، صلح، امنيت، و احترام كامل براي حقوق بشر مداوم، ترفيع داده اند. قدرت و اختيار زنان، نشان از چهره آشكار تلاش هاي سازمان ملل متحد با نظارت و تصحيح چالش هاي اجتماعي، اقتصادي و سياسي در سراسر جهان دارد.

 

امروزه و تجليل از روز جهاني زن

در چند ساله اخير، 8 مارس روز جهاني زن براي زنان، نه تنها در كشورهاي توسعه يافته كه در جوامع در حال توسعه نيز به صورت گسترده تري مطرح و ابعاد تازه اي به خود گرفته است. جنبش رو به رشد جهاني زنان، كه با برگزاري چهار كنفرانس بين المللي زنان توسط سازمان ملل متحد جهان تعميق يافته است، در تبديل روز جهاني زن به صف آرايي و اعتراض در جهت دستيابي زنان به حقوق شان و مشاركت آنان در عرصه هاي سياسي و اقتصادي ياري بسيار رسانده است.

 علاوه بر اين، زنان جهان در روز جهاني زن تلاش كرده اند تا اين روز را به فرصتي براي انعكاس پيشرفت ها و دستاوردهاي به دست آمده، و كنش هاي شجاعانه و نيز عزم راسخ زنان عادي (كه نقش شگفت آوري را در تاريخ كشورها و جوامع شان ايفا كرده اند) تبديل كرده و اين دستاوردها را گرامي بدارند.


گردآوري : بخش فرهنگ و هنر بيتوته