آشنايي با روز ملي و هفته جهاني ناشنوايان

اجتماع > آيين‌ها- همشهري آنلاين:
هفته چهارم سپتامبر، هفته جهاني ناشنوايان نام دارد و در سراسر دنيا به مناسبت بزرگداشت ناشنوايان مراسمي برگزار مي‌شود.

به نقل از فدراسيون جهاني ناشنوايان هدف از اين جشن، ترفيع فرهنگ ناشنوايان، دانسته‌هايي از زبان علم و اشاره، آگاهي مقامات و سياستمداران جامعه شنوا و همچنين عموم مردم از دستاوردهاي اين قشر و مشكلاتي كه جامعه ناشنوايان با آنها روبرو هستند، مي‌باشد.

 موارد زير از اهداف برجسته اين گردهمايي و بزرگداشت است كه از سوي انجمن بين‌المللي ناشنوايان و با همكاري فدراسيون اتحاديه‌هاي ناشنوايان و همچنين اتحاديه اروپايي ناشنوايان برگزار مي‌گردد:

  • شناسايي ناشنوايان در جامعه
  • اختصاص مساعدت‌هايي به عنوان امتياز به جامعه ناشنوايان با كمك سازمان‌ها و مؤسسات مربوطه
  • ارايه امكانات رايگان براي اين قشر
  • آگاهي عموم مردم نسبت به خطراتي كه اين قشر را تهديد مي‌كند از طريق پوستر، جزوه، اعلاميه، سمينارهاي مفيد و نصب علائم.

  اولين معلم گل‌هاي خاموش در ايران

جبار باغچه‌بان (عسكرزاده) يكي از خادمان پرتلاش فرهنگ ايران و به معني واقعي كلمه معلم بود. زنده‌ياد باغچه‌بان در سال 1298شمسي آموزگاري را در دبستان احمديه مرند آذربايجان آغاز كرد.

وي مؤسس اولين كودكستان (باغچه اطفال) در تبريز بود. باغچه‌بان را بايد اولين كسي دانست كه در ايران، آموزش سمعي بصري را به دستگاه آموزشي كشور وارد كرد.

باغچه‌بان براي اولين‌بار به فكر تعليم و تربيت كودكان ناشنوا افتاد. در ابتداي كار همه او را مورد تمسخر قرارمي‌دادند، اما وي طي يك سال موفق شد به سه كودك ناشنوا خواندن و نوشتن بياموزد. شادروان باغچه‌بان فعاليت آموزشي خود را در شهر شيراز به مدت 6 سال و بعد از  آن در تهران ادامه داد.

وي نخستين دبستان ناشنوايان را در چهارراه حسن‌آباد در خانه‌اي محقر تأسيس كرد و روش آموزش الفباي دستي را اختراع كرد. همچنين در حين تعليم و تربيت به روش ديگري دست‌يافت كه امروزه آن روش به نام روش تركيبي معروف است و با گذشت اين همه سال به عنوان مترقي‌ترين روش در مدارس سراسر كشور استفاده مي‌شود.

باغچه‌بان كتب مختلفي از جمله: كتاب‌هاي كودكان (بابا برفي…)، كتاب حساب ويژه و كتاب آموزش كر و لال‌ها به رشته تحرير در آورده است.

كشفيات جبار باغچه‌بان عبارتند از:

  • روش شفاهي در تعليم ناشنوايان
  • اختراع گوشي استخواني يا تلفن گنگ
  • كشف خواص صوت‌ها و تقسيم بندي آنها
  • تهيه وسايل مختلف بصري براي تدريس ناشنوايان
  • اختراع  گاه نما و ...

اين مرد شريف، معلم دلسوز و مهربان، سرانجام در روز چهارم آذر ماه 1345، در سن 82 سالگي ديده از جهان فرو بست. در گيلان هر ساله يادبودي در همين روز براي اين معلم بزرگ با حضور ناشنوايان موفق و معلمين زحمتكش كه ادامه دهندگان راه و منش آن بزرگوار هستند، برگزار مي‌شود.