مزاياي موسيقي درماني
سال‌هاست كه مردم در زمان‌هاي مختلف، شادي، غم، استراحت، رانندگي و... به موسيقي گوش سپرده‌اند.

 ترجمه: كلينيك الكترونيكي روان‌يار

از آنجا كه موسيقي بخش جدايي‌ناپذير از هر فرهنگي است، هر فرد در مقاطع مختلف زندگي خود، ارتباطي هيجاني و احساسي با يك آهنگ يا قطعه موسيقي برقرار كرده است. اين افراد، دانسته يا ندانسته، از موسيقي به عنوان وسيله‌اي براي روان‌درماني و نوعي مديتيشن براي اتصال دوباره به خود واقعيشان، استفاده كرده‌اند.

موسيقي درماني چيست؟
انجمن موسيقي‌درماني كانادا (CAMT)، موسيقي درماني را چنين تعريف مي‌كند: استفاده ماهرانه از موسيقي و عناصر موسيقي توسط يك روان درمانگر با صلاحيت به منظور ارتقاء، حفظ و باز گرداندن سلامتي ذهني، جسمي، هيجاني و روحي.

استفاده از موسيقي براي روان‌درماني، كار تازه‌اي نيست. سال‌هاست كه از موسيقي براي درمان بيماراني كه از اختلالات و بيماري‌هاي مختلفي از جمله آسيب هيجاني، ناتواني‌هاي رشدي، سوء مصرف مواد، مشكلات سلامت رواني، درد، اختلالات زباني و گويشي رنج مي‌برند، استفاده شده است.

مزاياي موسيقي درماني چيست؟
به ادعاي انجمن موسيقي درماني كانادا، موسيقي داراي كيفيت‌هاي غيرشفاهي، ساختاري، ابداعي و هيجاني است. از اين كيفيت‌ها مي‌توان به عنوان وسيله درماني براي تسهيل ارتباطات، تعاملات، خودآگاهي، يادگيري، خوداظهاري، تماس و رشد فردي استفاده كرد.

مطالعات نشان داده است كه موسيقي درماني مي‌تواند باعث ارتقاي سلامتي، مديريت استرس، تخفيف درد، تقويت حافظه و بهبود ارتباطات شود.

هدف موسيقي درماني كمك به مردم در زمينه برقراري ارتباط با ديگران، بيان احساسات و پرداختن به موضوعاتي است كه به تنهايي با كلمات قابل بيان نيستند.

موسيقي درماني چگونه عمل مي‌كند؟
موسيقي درماني حرفه‌اي نيازمند كمك يك روان درمانگر خبره است كه به ارزيابي نقاط قوت و نيازهاي خاص هر مراجعه كننده بپردازد. نتيجه اين ارزيابي مشخص مي‌كند كه چه نوع درماني براي فرد مناسب‌تر است.

جلسات موسيقي درماني ممكن است در برگيرنده هر يك از فعاليت‌هاي زير باشد: ساختن موسيقي، گوش‌دادن به موسيقي، آوازخواني، انجام حركات بدني با موسيقي و بحث.

موسيقي در زندگي روزمره
با وجودي كه همه افراد به موسيقي درماني نمي‌پردازند امّا هر كس مي‌تواند هر از گاهي با گوش سپردن طولاني به موسيقي مورد علاقه‌اش در شرايط آزاد و رها، از مزاياي موسيقي بهره‌مند شود.

بدون ترديد موسيقي داراي اين توانايي ذاتي است كه با صدا، ملودي، ريتم و شعر به درون انسان‌ها نفوذ كند. موسيقي مي‌تواند روح فرد را لمس كند، درد را تسكين دهد، باعث راحتي و آرامش شود و استرس را كاهش دهد.

موسيقي مي‌تواند به طور همزمان باعث انگيزش ذهن، بدن و روح گردد. گاهي اوقات بهترين دارو براي فرد مي‌تواند گوش سپردن به موسيقي دلخواهش باشد.