بسمه تعالي 

پيرامون روز جهاني ماما

 

چشمهايت را كه گشودي, در آغوش من از شوق آغاز زندگي, گريستي. «تولد», بهانه با تو بودن من است. براي پر گشودن به آسمان زندگي درنگ نكن. من مشتاق ديدنت هستم.

 

تاريخچه مختصر روز جهاني مامايي

 

پنجـم مـاه مـي مصـادف بـا ۱۵ ارديبهشـت، از سـوي سازمـان بهداشت جهاني و كنفدراسيون بين المللي مامايي به نام «روز جهاني ماما» نام گذاري شده است. براي اولين بار در سال ۱۹۸۰ اين روز به عنوان روز جهاني ماما پيشنهاد و سپس از سال ۱۹۹۲ به صورت رسمي، به افكار عمومي جهان، اعلام شد.

 

كنفدراسيون بين المللي  مامايي هم امسال بيانيه اي را خطاب به كليه ي سازمان ها و نهادهاي بين المللي مامايي اعلام كرد و در آن از تمامي ماماها دعوت به همكاري كرد و از آن ها خواست تا بيشتر از سال هاي ديگر، مرگ و ميرهاي ناشي از زايمان را به افكار عمومي مردم خود، نشان دهند .

 

در بخشي از اين بيانيه آمده است كه : امسال ‎ ۵ مي ٢٠١١ و مصادف با اين روز، اين كنفدراسيون از تمامي اعضاي سازمانهاي مامائي و حاميان آن ها در سراسر دنيا خواست تا در روز جهاني مامايي به خيابانها بيايند. اين كنفدراسيون از سازمانهاي ملي و سرويس هاي محلي خواست تا در انجمن هاي محلي خود ترتيب راهپيمايي پنچ كيلومتري را بدهند و بدين وسيله تعهد خود را در مواجهه با نابرابري هاي جهاني در مرگ مير نوزدان و مادران نشان دهند و بر دغدغه هاي منطقه شان، در اجراي مفاد و قوانين سرويس هاي مامايي تإكيد ورزند .

 

هر سال ٣۴٠٠٠٠ زن در دنيا مي ميرند و ميليونها نفر از عفونتها و ناتوانايي هاي كه به خاطر پيشگيري از مادرشدن به وجود مي آيند رنج مي برند . كنفدراسيون بين المللي مامايي همراه با نمايندگان سازمان ملل و سازمان بهداشت جهاني و همراه با تعداد وسيعي از ديگر شركاي بين المللي متعد مي شود تا مرگ و مير و امراض ناشي از زايمان مادران را از راه دسترسي به مراقبت هاي لازم مامايي در سراسر جهان  نشان دهد به خصوص در كشورهاي در حال توسعه كه ٩٠ درصد از مرگ وميرهاي ناشي از زايمان در آن ها اتفاق مي افتد . اين راهپيمايي ۵ كيلومتري در اولين مرحله اش از جاده ي منتهي به دوربان آغاز مي شود  كه در اين منطقه  ماماها از سراسر دنيا در كنفرانس سه سالانه ي كنفداراسيون مامايي گردهم مي آيند و به كنفدراسيون اطمينان خواهند بخشيد  كه تعهدات جهاني مامايي به شعارهايش وفادار مانده است.

 

ماما كيست ؟

  

ماما وظيفه مهمي در مشاوره و آموزش بهداشت، نه تنها براي زنان بلكه براي خانواده و جامعه دارد. علاوه براين وظيفه ي اصلي ماما  آموزش دوران بـارداري و آمـاده كـردن والدين براي پذيرش وظايف پدري و مادري است كه مي تواند به وظايف و مسئوليتهاي بيشتري همچون  تنظيم خانواده و مراقبت هاي كودك و در بعضي از موارد موارد، به مشاوره در مورد بيماريهاي زنان نيزگسترش يابد. طبق نظر رئيس جمعيت مامايي ايران حضور و نقش ماما ارتباط تنگاتنگي با مادر و دوره بارداري مادر دارد، لذا اهميت اين نامگذاري تأكيد بر نقش مهم مادري و امر ولادت نوزاد است كه به كمك و ياري ماما انجام مي گيرد. در واقع تمام نه ماه بارداري، مادر با حمايت هاي عاطفي، رواني و جسمي ماما به انجام مي رسد. لذا تكريم و تقدير از ماما به منزله تقدير از مادران مي باشد.

اما طبق نظر عموم، ماما مترادف است با كلمه زايمان و به مفهوم مراقبت از دوران بارداري است. اين در حالي است كه حيطه ي خدمات مامايي بسيار وسيع تر و از ابتداي تولد تا انتهاي عمر است و ابعاد مختلف بهداشتي در زمينه بهداشت باروري، مشاوره، آموزش و آگاهي در دوران بلوغ، ازدواج، بارداري و يائسگي را شامل مي شود. اين آموزش ها ضامن سلامت خانواده است.

 

تاريخچه ي مامايي در ايران

 

قدمت رشته مامايي در ايران به شكل آموزش عالي پس از تحصيلات دبيرستان، به ۸۰ سال قبل برمي گردد. اولين آموزشگاه مامايي به نام مدرسه قابلگي با ۱۰ نفر شاگرد در سال ۱۲۹۸ در بيمارستان بانوان شهر تهران تاسيس شد. پس از گذشت ۱۰ سال، اولين آموزشگاه عالي مامايي در سال ۱۳۰۸ و با اعطاي مدرك معادل ليسانس به عنوان يكي از شعب مدرسه طب آغاز به كار كرد. در سال ۱۳۱۳ دانشگاه تهران تاسيس شد و سپس دانشكده پزشكي آن نيز افتتاح شد. لذا چند سـال بعـد در سـال ۱۳۱۹ بيمارستـان زنـان به دانشكده پزشكي ملحق شد. از بهمن ۱۳۶۸ مصوب شد و هم اكنون در تربيت دانشجويان كارشناسي و كارشناسي ارشد مامايي ارايه خدمت مي كنند .

 

جمعيت مامايي ايران

 

با نگاهي به پيشينه شكل گيري جمعيت مامائي ايران آشكار مي گردد كه اين جامعه همواره با مشكلات و نارسائيهائي روبروبوده است كه آثار ناگواري درچگونگي ارائه خدمات وميزان آگاهي اين گروه رافراهم مي آورده است. براين اساس عده اي از ماماهاي كشوردرشهريور ۱۳۲۳ ” كانون مامائي ” را پايه گزاري نموده وشروع به فعاليت كردند. اين كانون پس ازاتخاذ نام هاي مختلف مانند “سنديكاي مامائي” و” جمعيت ماماها” درسال ۱۳۴۲ با” كانون همكاري ماماها” كه اعضا‌ آنرا پرستارماماها تشكيل مي دادند يكي گرديد و بدين ترتيب انجمن تازه اي به نام” انجمن ماماهاي ايران” تشكيل يافت. ولي به نظر مي آيد كه انجمن نامبرده توانايي لازم رابراي برطرف كردن نارسائيها نداشته ودراواخرسال ۱۳۶۷ به دليل دشواريهاي گوناگون حرفه اي از قبيل نامعين بودن جايگاه مامايي، منطبق نبودن برنامه هاي آموزشي با شرح وظايف، عدم وجود شرح وظايف معين و مناسب، عدم حضور ماماها در سياستگزاري و تصميم گيريهاي مربوط به رشته، جذب نشدن ماماهاي فارغ التحصيل در محيط‌هايي كاري، نداشتن نماينده در سطح وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در ابعاد مختلف و بسياري ديگر، گروهي ازماماهاي جوان بارديگربراي حل مشكلات و تامين كمبودها همت گماشتند و پس ازبررسي مشكلات موجودزمينه رابراي تاسيس “جمعيت مامائي ايران” فراهم آوردندوطي دوسال فعاليت وپيگيري درسال ۱۳۶۹ جمعيت موفق به كسب پروانه فعاليت ازوزارت كشورگرديد وبه ثبت شركتهارسيد.  جمعيت مامايي ايران از سال ۱۳۸۰ عضويت كنفراسيون بين المللي ماماها را پذيرفته و فعالانه در كنگره اين كنفراسيون كه اواخر فروردين ماه در كشور اتريش برگزار گرديد شركت نموده است. كنفراسيون بين المللي ماماها در سال ۱۹۱۹ در بلژيك با نام “اتحاديه بين المللي ماماها” تاسيس گرديده و از سال ۱۹۵۴ در لندن به “كنفراسيون بين المللي ماماها” تغيير نام يافته است، درحال حاضر ۸۳ انجمن مامايي از بيش از هفتاد كشور جهان عضويت آن را دارا مي باشند. اين كنفراسيون از سال ۱۹۵۷ با سازمان بهداشت جهاني ارتباط رسمي داشته و با يونيسف، بانك جهاني، فدراسيون بين المللي تنظيم خانواده، مجمع جمعيت و فدراسيون بين المللي زنان و مامايي همكاري نزديك دارد.

اهـم فعاليت هاي كنفدراسيـون شامـل برگزاري كنگره بين المللي، كنفرانسها و كارگاه هاي منطقه اي، انتشارشرح وظايف بين المللي، تلاش در راه آغازيك دوره مادري سالم و بي خطر و همكاري نزديك با كارگاه هاي پيش از كنگره سازمان بهداشت جهاني و يونيسف مي باشد.

منابع:

http://bardary.blogfa.com/post-32.aspx

http://midwifery-pop.com/