روز جهاني صنايع دستي

مجموعه: مناسبتها در ايران و جهان

 

روز جهاني صنايع دستي

 

روز جهاني صنايع دستي

 

روز جهاني صنايع دستي-در دنياي خشن امروز كه نشانه استيلاي تكنيك بر روح انسان است، صنايع دستي يعني دميدن روح لطافت به اين زندگي خشن و انسان تا هست لطافت را مي خواهد و صنايع دستي اين نياز مبرم انسان را برآورده مي كند. ۲۰ خرداد روز جهاني صنايع دستي را گرامي ميداريم.

يكي از خصوصيات صنايع دستي اين است كه اين صنعت حاصل روح ملت ها و آئين فرهنگ ملي كشورهاست كه به سادگي با رجوع به آمار صنايع دستي كشورها به روحيه مردم آن كشورها مي توان پي برد، بنابراين صنايع دستي تنها يك كالا براي مبادله نيست بلكه خصوصيات فرهنگي و ويژگي هاي اقوام از طريق صنايع دستي مبادله ميشود و نوعي ارتباط را ايجاد ميكند.

● شوراي جهاني صنايع دستي:

صنايع دستي پس از جنگ جهاني دوم با محتواي هنري و فرهنگي مورد توجه كشورهاي پيشرفته قرار گرفت و ۱۰ ژوئن (۲۰ خرداد) سال ۱۹۶۴ ميلادي، نخستين كنگره ي جهاني با شركت مسوولان اجرايي استادان دانشگاه، هنرمندان و صنعت گران بيش از ۴۰ كشور جهان در نيويورك برگزار شد كه در قطعنامه ي پاياني اين كنگره، تاسيس شوراي جهاني صنايع دستي به عنوان نهاد وابسته به يونسكو تصويب شد.

با تأسيس سازمان ملل متحد، محافظت از ميراثهاي فرهنگي بشري بر عهده "يونسكو" يا "سازمان تربيتي ـ علمي و فرهنگي ملل متحد گذاشته شده است. كه از سال ۱۹۶۴ ميلادي با تأسيس "شوراي جهاني صنايع دستي"، در قالب يكي از ارگانهاي وابسته به يونسكو، صنايع دستي و سنتي به صورت بخشي از حيات فرهنگي اقتصادي ملل مورد توجه قرار گرفت. ايران نيز از سال ۱۳۴۷ (۱۹۶۸ ميلادي) توسط سازمان صنايع دستي ايران به عضويت شوراي جهاني صنايع دستي و به تبع آسيايي بودن به عضويت مجمع آسيا و اقيانوسيه شورا درآمد.

روز جهاني صنايع دستي

روز جهاني صنايع دستي

 

در بدو امر، شوراي جهاني صنايع دستي با شمار محدودي از اعضا كار خود را آغاز كرد و در حال حاضر، ۹۰ كشور جهان را تحت پوشش دارد. دبيرخانه شوراي جهاني صنايع دستي در شهر آمستردام كشور هلند قرار دارد.

 

مهمترين هدفهايي كه اين شورا، به عنوان يك ارگان غير انتفاعي غيردولتي قائل شده است عبارت اند از:

۱) تشويق، كمك و راهنمايي صنعتگران دستي و همچنين بالا بردن سطح اطلاعات تخصصي و حرفه اي آنها با توجه به زمينه هاي متفاوت فرهنگي موجود در هر يك از كشورهاي عضو.

 

۲) حفظ و تقويت صنايع دستي و تجلي آن به صورت ركن عمده اي از حيات فرهنگي ملتها.

 

۳) ايجاد همبستگي ميان صنعتگران دستي سراسر جهان.

 

از هر كشور تنها يك سازمان مي تواند به عنوان نماينده صنعتگران آن كشور، به عضويت شورا درآيد و سازمان صنايع دستي ايران از سال ۱۳۴۷ به عنوان ارگان مسئول متولي صنايع دستي كشور به عضويت شوراي جهاني صنايع دستي درآمده است.

منبع:aftabir